Energetska učinkovitost fasada i poticaji od strane EU za fasadne sustave

Energetska učinkovitost fasada i poticaji od strane EU za fasadne sustave

Nova, deblja, bolja ili na bilo koji način obnovljena fasada znači zagrijanu, toplu, ljepšu i svima dražu kuću.
 
Međutim, što uopće znači fasada na kući?
Vrlo je jednostavno: dobar fasadni sustav čini kuću toplijom tako što hladnoći ne da unutra, a toplini van. Takvoj kući treba manje grijanja što podrazumijeva plin, struju, drva ili naftu. Što se manje resursa troši, svi smo sretniji - plaćamo manje račune, pa nam ostane više za obitelj, ulaganja u kuću i slično. Ništa manje sretna je i naša planeta jer sve ovo znači i manje CO2 u zraku koji udišemo. Manje porezanih stabala, manje fosilnih goriva, manje sprovedenih trasa, manje patnje rudarima u konačnici sve su to čimbenici na koje svatko od nas može utjecati, a već veliki početak je ulaganje u bolji fasadni sustav.
 
Sretna je i Europska Unija. Jeste li znali da EU putem svojih projekata sufinancira projekte podizanja energetske učinkovitosti svojim novcem? EU nagrađuje kada se čuva okoliš i kad ne izgara toliko ugljena, nafte i plina te kada se ne uništavaju šume na kojima smo u Hrvatskoj još uvijek zahvalni.

Što je energetski učinkovita fasada?

Što je energetski učinkovita fasada?

Po strogoj definiciji, rekli bi: “Energetska učinkovitost je odnos ostvarenog učinka i energije koja je utrošena za postizanje tog učinka”.

Bačelić fasadni sustavi daje kompletno rješenje i prijedloge za energetski učinkovite domove no pitanje je: “Jeste li spremni na mijenjanje navika i primjenu energetski učinkovite fasade?”.

Energetski učinkovita fasada podiže kvalitetu osobnog života, ali i života okoliša kojim smo okruženi. Kako to postiže? Manji utrošak električne energije znači manju proizvodnju iste, a to znači manje štetnih plinova. Na taj način, suzbijaju se i negativne klimatske promjene.
Energetska obnova obiteljskih kuća

Energetska obnova obiteljskih kuća

2014. godine Vlada Republike Hrvatske, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja te Ministarstvo zaštite okoliša i prirode pokrenuli su Program energetske obnove obiteljskih kuća, kojeg provodi Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti. Ove godine donesene su izmjene i dopune Programa energetske obnove obiteljskih kuća, a sve u cilju povećanja energetske učinkovitosti postojećih kuća, smanjenja potrošnje energije i CO2 u atmosferu te smanjenja troškova koji se izdvajaju za energente.

25. lipnja 2020. objavljen je javni poziv za građane (su)vlasnike postojećih obiteljskih kuća od energetskog razreda D prema lošijem za kontinentalnu Hrvatsku, a za primorsku energetskog razreda C prema lošijem.

Na ovaj način, svim građanima koji bi zadovoljili uvjete natječaja financiralo bi se do 60% bespovratnih sredstava kod povećanja toplinske zaštite svih elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora:
  • zamjena vanjske stolarije
  • toplinska zaštita ovojnice grijanog prostora (vanjskog zida, stolarije, krova, stropa, ukopanih dijelova i poda)
  • ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije - cjelovita energetska obnova.
Svi detalji prijave, tehnički uvjeti te potrebna dokumentacija raspisani su u tekstu Javnog poziva, a prijavu na Javni poziv moguće je učiniti i preko sustava za e-prijavu na javne pozive Fonda.

Prijava na Javni poziv za fasadna sufinanciranja kreće 1.rujna 2020. od 9:00 sati.

EU će vas nagraditi ako se odlučite za Bačelić fasadne sustave, jer oni u konačnici rade zajedno - čuvaju naše resurse, okoliš, zrak i planetu!
 

Fasadni sustavi Bačelić Profi Shopa

Nadamo se da ste već počeli razmišljati o prijavi na ovaj Javni poziv. Bačelić vam može pomoći prilikom odabira pravog i kvalitetnog fasadnog sustava prema vašim željama i našim savjetima za ono što je najbolje za vas:
  1. MAPEI fasadni sustavi talijanske kvalitete kojom Bačelić proširuje svoj dosadašnji asortiman. Prednosti ovog fasadnog sustava su kvaliteta tehnologije, tehnološka podrška licenciranih Mapei stručnjaka, brza dostupnost te kvalitetni asortiman proizvoda.
  2. ROEFIX fasadni sustavi su novitet kojem se radujemo u asortimanu Bačelić Profi Shopa. Posebna pozornost pridaje se Relax fasadnom sustavu čije prednosti su svakako jednostavna ugradnja, visoka razina ekološke osviještenosti što je od izuzetnog značaja, 25% bolja izolacijska svojstva, dobivanje određenog prostora jer je manja debljina izolacijskog materijala te sprječavanje “efekt jastuka/madraca” na fasadama.
  3. JUBIZOL fasadni sustavi već su godinama prepoznati diljem regije, a i šire po svojoj kvaliteti i velikom izboru fasadnih sustava gdje svaki kupac može pronaći ponešto za sebe. Jubizol zaista daje najbolji omjer cijene i kvalitete. Uvjerite se uživo u učinkovitost i korisnost na našem Jubizol korneru na Jankomiru u Zagrebu i doživite pravu oazu mira dok odabirete svoju fasadu. Ono što je još bolje, “na licu mjesta” možete opipati i vidjeti kako proizvod izgleda u stvarnosti te odabrati određenu granulaciju, vrstu fasade, stiropora i boje. Dugogodišnje jamstvo JUBIZOL fasadnih sustava daju sigurnost u odlične uvjete stanovanja te daju vrhunski estetski izgled objekta.
  4. CAPAROL fasadni sustavi prepoznati po svojoj njemačkoj kvaliteti zauzimaju sve veći udio u svačijem domu. Kvaliteta, posebna cijena i dostupnost glavne su prednosti Caparol fasadnog sustava. Naša preporuka je da ako dugoročno želite biti najzadovoljniji svakako razmislite o Caparol Dalmatiner fasadnim sustavima. To je sustav prepoznat po brojnim uštedama u grijanju i hlađenju, a znamo koliko je to važna stavka troška u našem kućanstvu, zar ne?
Sada, kada smo pričali o svim benefitima ulaganja u energetsku učinkovitost obiteljskih kuća, istaknimo neke prednosti Bačelić Profi Shop-a koje će vam pomoći prilikom donošenja odluke o vašem partneru u poslu koji nije lak, koji zahtjeva vremena i koji će u konačnici rezultirati većim vašim zadovoljstvom, a i pozitivnim utjecajem na okoliš.

Bačelić Profi Shop je:
  • Provjeren i siguran partner
  • Brz prilikom ispunjenja usluge
  • Ima široki asortiman robe u ponudi i na zalihi
  • Prilagođava se vašim željama
  • Brza i sigurna dostava na području cijele Hrvatske
  • Stručnost i savjetovanje prilikom odabira najboljeg materijala za vas

Energetska obnova obiteljskih kuća

Brojne obiteljske kuće u Hrvatskoj izgrađene su prije 1987. godine te nemaju gotovo nikakvu ili minimalnu toplinsku izolaciju (kreću od energetskog razreda E prema lošijem).

Ulaganje u energetsku učinkovitost mogu i do 60% smanjiti potrošnju u odnosu na trenutnu. Ne zvuči tako loše kada bi se ispisali svi troškovi koje trenutno imate zbog loše izolacije i općenito starijeg fasadnog sustava na kući?
Energetska obnova obiteljskih kuća
Vrh