Pravilna zaštita vrtnog namještaja je iznimno važna

Pravilna zaštita vrtnog namještaja je iznimno važna

Naš vrtni namještaj tijekom cijele godine uistinu prolazi kroz mnogo toga. Ako ga nemamo gdje pospremiti, on je konstantno izložen milosti i nemilosti vremenskih uvjeta. Kiše ga namoče, niske temperature ga zamrznu, a onda stignu vjetar i sunce koji su sve samo ne blagi prema našem omiljenom drvenom i/ili metalnom namještaju, ali i drugim dodacima koje imamo na terasama, balkonima i u vrtovima. Ipak, vrtni namještaj može trajati godinama ako se pravilno i dosljedno brinete o njemu. U nastavku vam donosimo nekoliko ideja koje će vam pomoći u tome!
 

Čišćenje je prvi korak

Na početku i na kraju proljetno/ljetne sezone potrebno je obaviti čišćenje drvenog i metalnog namještaja kako biste se riješili nečistoća koje su vjerojatno nastale u međuvremenu i tako produžili vijek trajanja svog vrtnog namještaja. 

U većini slučajeva blago čišćenje s mokrom krpom će biti sasvim dovoljno. Za nešto snažnije čišćenje mrlja i plijesni moguće je napraviti mješavinu vode i sredstva za ručno pranje posuđa te prebrisati namještaj krpom namočenom ovom mješavinom. Sredstvo za pranje posuđa je dovoljno snažno da ukloni velik dio mrlja, ali i dovoljno nježno da pritom ne nanese štetu drvetu ili metalu. Nakon čišćenja namještaj je potrebno temeljito isprati običnom vodom i osušiti suhom krpom. 

Za tvrdokornije mrlje na drvetu ili metalu teško je dati univerzalan savjet jer će korištenje snažnijih kemikalija ili abrazivnih sredstava potencijalno oštetiti namještaj. 

Prije početka čišćenja vrtnog namještaja, a posebice prije donošenja odluke o upotrebi snažnijih sredstava, preporučuje se prvenstveno provjeriti upute proizvođača.

Kako biste smanjili potrebu za čišćenjem i učestalim obnavljanjem drvenog i metalnog namještaja, dobra je ideja tijekom hladnijih mjeseci prekriti ga i pospremiti na suho mjesto. Kako ne bi došlo do stvaranja plijesni na drvenom namještaju, za prekrivanje se preporučuju materijali koji propuštaju zrak.



Zaštita drvenih, metalnih i betonskih površina je jednostavnija uz odgovarajuće uređaje

Nakon čišćenja, potrebno je poraditi na zaštiti namještaja kako bi on čim duže ostao u dobrom stanju. Za zaštitu svih površina kojima je to potrebno, najvažnije je dobro pripremiti podlogu i odabrati kvalitetni premaz. Lak za drvo ili metal potrebno je odabrati s obzirom na njegovu namjenu, a ova se odluka najčešće svodi na odabir između temeljnog, univerzalnog ili završnog laka. Sjajna su opcija posebni lakovi za drvo i metal koji površinama osiguravaju veću otpornost na različite vremenske uvjete. 

Ekološki JUBIN lazurni premazi, lakovi za drvo i metal kreirani su na vodenoj osnovi i nisu štetni za okoliš, kao ni za zdravlje vas i vaših ukućana. Stoga su odličan izbor za zaštitu drvenih, metalnih i svih drugih površina na vašoj terasi ili vrtu, ali i unutar doma za, primjerice, radijatore. Osim JUBIN linije lakova, u Bačelić Profi Shopu dostupni su i vrhunski Bondex, Sadolin, Caparol, Luxal lakovi i lazurni premazi, dostupni i u web shopu
Kako biste maksimalno pojednostavili nanošenje zaštitnih premaza, praktično su rješenje 3 u 1 proizvodi koji ne iziskuju nanošenje više različitih slojeva, već sadrže temeljni premaz, međupremaz i završni premaz u jednom.



Prilikom nanošenja laka postavlja se pitanje ispravnog nanošenja zaštitnog premaza na odabranu površinu. Ako ga nanosimo u predebelom sloju, mogao bi se početi ljuštiti i prije kraja sezone, a ako ga nanesemo u sloju koji je pretanak riskiramo to da površine neće biti dovoljno zaštićene od svih vremenskih uvjeta. 

Srećom, postoje uređaji koji nam mogu pomoći u ovom slučaju - Wagner Hobby uređaji idealni su za manje projekte i kućne radinosti jer su iznimno jednostavni za rukovanje. S njima se mogu bojati zidovi, stropovi, lakirati drvene i metalne površine.


WAGNER W150 Wood&Metal sprayer

Ovaj praktičan raspršivač stvoren je za male kućne projekte i idealan za sve poslove oko kuće koji uključuju bojanje. Njime je bez problema moguće precizno špricati boju horizontalno ili vertikalno, na bilo koju površinu kojoj je to potrebno. Jedinstveni Click&Paint sustav WAGNER W150 Wood&Metal sprayera izmjenu boje čini bržom i jednostavnom. Uređaj je precizan u nanošenju lakova, lazura i ostalih sredstva za zaštitu drvenih i metalnih površina.

WAGNER W590 Flexio Universal sprayer



Wagner W590 Flexio Universal sprayer dolazi u praktičnom koferu uz čak dva nastavka - za materijale visokog i niskog viskoziteta. Stoga će vam aplikaciju boje na zidove i stropove, kao i boja i lakova na drvene i metalne površine, učiniti zadivljujuće jednostavnim. Zahvaljujući snažnoj X-Boost turbini, s uređajem je moguće špricati većinu materijala bez razrjeđivanja, koristeći inovativnu I-Spray diznu. 

WAGNER FinishControl 3500 PRO Spraypack + can adapter



Praktičan, kompaktan i najmanji u svojoj klasi, WAGNER FinishControl idealan je za projekte do 50 m2. On također ima Click&Paint sustav koji izmjenu boje čini još lakšom i bržom. K tome ima i remen koji vam omogućava da ga lako nosite sa sobom i, bez dodatnog umaranja, obavljate zadatke u svom dvorištu. On s lakoćom šprica materijale na bazi otapala i vode, poput uljnih i brzosušećih lakova, vodenih lakova i svih vrsta unutarnjih boja na željene površine. Dolazi u koferu s čak dva spremnika.

Redovito čišćenje, eventualno bojanje i lakiranje vrtnog namještaja od drveta ili metala uvelike će pridonijeti njegovoj dugotrajnosti. Za više stručnih savjeta oko odabira idealnih uređaja, lakova i boja za održavanje vrtnog namještaja, slobodno nas kontaktirajte! :)
 

 

 

 

 

Vrh