Zaštitna oprema i građevinski materijal za sanaciju šteta

Zaštitna oprema i građevinski materijal za sanaciju šteta

2020. godinu pamtimo po mnogočemu, ali ne baš ni po čemu dobrome. Pandemija, potresi, bujice, … sve su to nepogode koje su zatekle stanovnike Hrvatske. Nakon razornog potresa u Zagrebu uslijedio je još jedan šok - kraj godine je donio drugi, još jači potres na područje Petrinje, Siska, Gline i za sobom ostavio razorne posljedice.

Nakon toga, sve se više počelo slušati što je zapravo potres, što uzrokuje potres, ali i ono glavno pitanje - zašto se neke građevine tako lako urušavaju, kao da su od papira? Na to se nadovezuje još jedno pitanje. Kako sanirati štetu i za ubuduće spriječiti tragične posljedice?

Osjetljive građevine čine razliku između problema i katastrofe. Hrvatska svoje zgrade mora učiniti otpornima. Za to su potrebna sredstva, ali i ulaganje u kvalitetan materijal koji će se koristiti za adaptaciju postojećih građevina te gradnju novih.
 

Popis građevinskog materijala

Evo popis građevinskog materijala koji je najprikladniji za popravak, restauraciju i adaptaciju objekata: 1. Glet mase
Kada se obnavlja ili skida dotrajali i oštećeni sloj zida obavezno na površinu dolaze sve neravnine, tom prilikom se stare podloge i oštete i nakon svega dolazi potreba za gletanjem. Izravnavajuće mase, poznatije kao glet mase neophodne su u takvim slučajevima.

Rad s glet masom zahtjeva znanje i iskustvo, a majstori već znaju da prvi sloj treba biti nešto gušće umiješan od ostalih. Takva masa za izravnavanje se nanosi ručno, čeličnim gleterom. Nakon sušenja prvog sloja, prelazi se na brušenje uz pomoć brusnog papira čime nestaju sve izbočine sa zida i dobiva se glatka površina. Drugim slojem popunjavaju se eventualno neravnine i rupice koje su ostale. Nakon sušenja i brušenja drugog sloja trebali bi dobiti potpuno ravan i gladak zid.

2. Izravnavajuće mase za podove
Možda ste primijetili da vaši betonski podovi zapravo nisu ravni, možda su oštećeni i trebate rješenje! Postoji rješenje i to se naziva izravnavanje poda.

Izravnavajuće mase koriste se prilikom izravnavanja unutarnjih i vanjskih zidnih i podnih površina te kao masa prije polaganja pločica.

Profesionalno polaganje betonskog poda najbolje je rješenje. Ako vaš betonski pod nije izveden profesionalno, to može rezultirati neravnim i ispucalim podom. Polaganje betona na posebno velikim površinama može dovesti do malo nepreciznosti i neravnina zbog poteškoća pri kretanju i polaganju izuzetno mokrog i teškog betona.

Mnogi se odlučuju sami na poravnanje betonskih podova. Međutim, upotreba samorazlivajuće smjese na betonskom podu ovisi o tome koliko poda nije poravnato. Svakako se prije takvog posla posavjetujte sa stručnjakom i koristite odgovarajuću masu za niveliranje, kao što su: MUREXIN nivelir masa ili LB-KNAUF Nivoplus.

3. Reparaturni mortovi
Reparaturni mort služi za popravljanje i niveliranje stepenica i podesta te za ispunjavanje rupa i neravnina. Oni pomažu popraviti nedostatke betona, poboljšati izgled, vratiti cjelovitost konstrukcije, povećati trajnost i produžiti dugovječnost konstrukcije.

Vrste zaštitne opreme koja jamči sigurnost prilikom obavljanja posla i sanacije štete:

Nije važno radi li se o vama kao poslodavcu ili jednostavno želite pomoći prilikom sanacija štete određenog područja zaštitna oprema izuzetno je važna. Osobna zaštitna oprema je odjeća ili oprema namijenjena zaštiti izvršitelja prilikom opasnosti na radnom mjestu.

Treba znati da zaštitna oprema umanjuje, ali nije garancija za sprječavanje nezgode jer su opasnosti i rizici još uvijek prisutni. Često se zna dogoditi da je zaštitna oprema neugodna, neudobna i ograničava osobu u izvršenju posla. Upravo zato, Bačelić Profi Shop idealan je odabir u kojem ćete pronaći kvalitetnu, udobnu i opremu koja je osmišljena da se prilagodi pojedincu.

Vrste zaštitne opreme:

#1. ZAŠTITA GLAVE
Nošenje kacige nudi zaštitu i može spriječiti ozljede glave. Odaberite čvrstu kacigu koja je prilagođena radnim uvjetima. Danas možete pronaći puno kaciga zanimljivog dizajna, a možete odabrati i dodatne opcije poput prilagođavanja unutarnjih pojaseva i moguće pozicije opsega glave radi veće udobnosti. S time navedeno, kaciga BASEBALL DIAMOND V objedinjuje sve navedene karakteristike.

#2. ZAŠTITA OČIJU
Svakog dana stotine ljudi širom svijeta zadobije ozljede oka tijekom svog rada. Zahvaljujući dobroj zaštitnoj opremi ove bi se ozljede mogle spriječiti. Dolazite li u kontakt s jakim svjetlom ili infracrvenim zračenjem? Tada zaštitne naočale ili štit nude idealnu zaštitu!

#3. ZAŠTITA SLUHA
Radite li u okruženju s visokom razinom zvuka ili ste izloženi u nekom trenutku visokoj razini buke? U tom je slučaju vrlo važno uzeti u obzir zaštitu ušiju. Čepići za uši vrlo su udobni, ali štitnici za uši, poznati kao antifon prikladni su na radnom mjestu jer ih u trenutku možete brzo staviti ili skinuti.

#4. ZAŠTITA DIŠNIH PUTEVA
Nošenje maske na poslu nije luksuz, definitivno ne kada ste u kontaktu s opasnim materijalima. Veliki postotak zaposlenih u EU udiše različiti dim, prah ili ostale štetne tvari tijekom obavljanja svog posla. Maske protiv prašine nude zaštitu od fine prašine i drugih opasnih čestica. Ako su materijali doista otrovni upotrijebite masku za cijelo lice. Ona čvrsto prianja uz lice, kako bi se nos i usta zaštitili od štetnih onečišćenja.

#5. ZAŠTITNE RADNE RUKAVICE
Ruke i prsti često su ozlijeđeni, pa ih je neophodno pravilno zaštititi. Ovisno o sektoru u kojem radite i posla kojim se bavite, možete birati između rukavica za različite primjene.

#6. ZAŠTITNA RADNA ODJEĆA
I vaša stopala trebaju zaštitu. Zaštitne cipele i čizme idealno su rješenje za zaštitu stopala u različitim uvjetima rada. Protuklizni potplat koristan je kada radite u vlažnom okruženju te kada se nalazite na skliskim površinama, poput snijega i leda. Posebno dizajnirane čarape mogu pružiti dodatnu udobnost.

#7. ODGOVARAJUĆA OPREMA ZA RAD NA VISINI
Oprema za rad na visini i sprječavanje pada mora biti odabrana prema vrsti posla koji se izvršava, pri čemu se osnovni zahtjevi postavljaju na najveći mogući stupanj zaštite.
Elementi koji sačinjavaju sustav zaštite od pada s visine:

Oprema za pridržavanje tijela:
  • uprtači
  • uprtači za zaštitu od pada za rad u visećem položaju
Oprema za pozicioniranje:
  • sustavi za pozicioniranje
  • užad
Oprema za sprječavanje pada:
  • kompleti
  • užad za amortizaciju pada
  • sustavi za sprečavanje pada s automatskim zaustavljanjem
Sustavi za učvršćenje:
  • spone
Spašavanje:
  • oprema za zaštitu od pada I spašavanje
U suradnji sa svojim dobavljačima Bačelić Profi Shop osigurava svojim korisnicima kvalitetan građevinski materijal i provjerenu zaštitnu opremu.

Idete pomagati u potresom pogođena područja? Na vrijeme si osigurajte zaštitnu opremu. Dođite u Bačelić Profi Shop, slobodno zatražite savjet i nemojte dopustiti da odete na nesiguran teren neadekvatno opremljeni.

Gdje god se nalazili, koji god dio Hrvatske bili, uz pomoć dostavne službe građevinski materijal i zaštitna oprema dolazi do vas.

Budite slobodni kontaktirati nas za savjete, preporuke, ali i pomoć prilikom odabira najboljeg građevinskog materijala potrebnog za vaš opseg posla. Stojimo vam na raspolaganju. :)
 
Što je potres i što ga uzrokuje?

Što je potres i što ga uzrokuje?

Potres se definira kao iznenadna i kratkotrajna vibracija tla koju uzrokuje pomicanje tektonskih ploča u litosferi i dijelu Zemljinog plašta, urušavanje stijena ili magmatska aktivnost. Tektonske ploče se uvijek polako kreću, ali se zbog trenja znaju zaglaviti na svojim rubovima. Kad napon na rubu prevlada trenje, dogodi se potres koji oslobađa energiju u valovima koji putuju zemljinom korom i uzrokuju podrhtavanje koje osjećamo.
Mjesto nastanka potresa u dubini Zemlje naziva se hipocentar potresa. Ono može biti neposredno ispod površine pa sve do dubine od 750 kilometara (gdje je i zabilježen “najdublji” potres).
Za razliku od glatke ljuske jaja koju možda možete zamisliti, Zemljina kora nije jedan, neprekinut sloj. Napravljena je od dijelova nazvanih tektonske ploče koji sjede na vrhu polako tekućeg i pokretnog plašta.

Materijal i oprema za sanaciju štete

Iako su prirodne katastrofe velika briga, značajan dio infrastrukture u našoj zemlji pokazao je da nije sposoban izdržati prirodne nepogode.
U takvom scenariju vrlo je važno da se građevinari i majstori usredotoče na strukturnu čvrstoću objekta tijekom izvođenja bilo kakvih građevinskih aktivnosti. Neke takve aktivnosti uključuju popravak, restauraciju ili potresno jačanje dotrajalih zgrada.

Već smo pisali detaljnije o kompozitnom materijalu za konstrukcijska pojačanja te sanaciji zidova i oštećenja, pa ćemo ovdje veći naglasak postaviti na građevinski materijal koji je potreban osim u sanaciji i u ostalim građevinskim radovima, ali i o opremi koja je najbolji izbor prilikom izvođenja različitih radova kako na uklanjanju sanacija štete tako i općenito u različitim industrijama.
Materijal i oprema za sanaciju štete
Vrh