Ispravno korištenje ručnog alata

Ispravno korištenje ručnog alata

Svako dobro opremljeno kućanstvo, radionica ili garaža za privatne ili poslovne svrhe uvijek ima kolekciju ručnog alata. Prepustite se i vi nadahnuću ponude proizvoda Bačelić Profi Shopa i uložite ne samo u osnovnu opremu već i u druge praktične alate koje ćete moći koristiti u svom svakodnevnom radu i poslu.

Uz dovoljnu količinu raznih vrsta alata, čekića, kliješti, valjaka možete započeti bilo kakav posao u kući ili u vrtu i budite sigurni da uvijek imate pravi alat koji vam je potreban.

Upotreba ručnog alata uobičajena je u svim djelatnostima, ali s različitom svrhom. Ovi se alati nadopunjuju s električnim alatima koji korisniku olakšavaju posao.
 

Pravilna i sigurna uporaba ručnog alata

Prije izuma električne energije i električnih alata morali su se koristiti ručni alati za obavljanje širokog spektra zadataka, od izrade rupe u zidu do rezanja komada drveta na dva dijela. Čak i sada uz raznolike električne alate kojima imamo pristup, neki se zadaci obavljaju samo uz pomoć ručnih alata.

Kako bismo najbolje iskoristili ručne alate i osigurali im dug životni vijek, moramo znati kako ih pravilno koristiti!
 
Pravilna i sigurna uporaba ručnog alata
Za što se koriste ručni alati?

Za što se koriste ručni alati?

Ručni alati imaju dugu povijest u našoj civilizaciji. Ručni alat razvijen je kako bi pomogao prilikom rada na teškim, a ponekad i gotovo nemogućim zadacima.
Najraniji ručni alat koji su naši preci koristili u kameno doba bilo je upravo oštro kamenje kojim su čekićarili i rezali razne materijale. U brončano doba lijevanje legure bakra i kositra bile su primarni način izrade ručnog alata. Ovi brončani alati imali su veću oštrinu i bili su jači od prethodnika koji su bili izrađeni od kamena. Tijekom željeznog doba željezni su alati zamijenili brončane, jer su bili jači i pružali veću trajnost.
Rimljani su proizvodili najsličnije alate modernim ručnim alatima. Razvili su praktične alate koji se mogu koristiti za širok spektar primjena. Međutim, i dalje su izrađivani ručno. Kad se dogodila Industrijska revolucija, baš kao i mnoge druge robe, proizvodnja alata prešla je iz lokalne proizvodnje na masovnu proizvodnju u tvornicama.

Kako koristiti ručni alat:

Za početak uvijek držite ručni alat u dobrim uvjetima kako bi njegova dugotrajnost bila što dulja. Već smo pisali o pravilnom održavanju ručnog alata nakon njegove kupnje. Redovito održavanje ključ je pravilne upotrebe kompletnog asortimana ručnog alata.

Drugo, uvijek biste trebali koristiti pravi alat za zadatke koje imate. Korištenje pravog alata za bilo koji određeni program osigurat će trajnost vašeg alata, a u međuvremenu će vama olakšati posao. Još jedna stvar koju vrijedi razmotriti je ispitati ručni alat prije nego što ga upotrijebite kako biste vidjeli ima li oštećenja. Ako netko pokuša koristiti oštećeni alat, to može naštetiti i korisniku i rukovatelju alatom što svakako vrijedi izbjeći.

Uz to, potrebno je upravljati alatom prema uputama proizvođača. Oni znaju kako alat najbolje funkcionira. Napokon, kako biste osigurali svoju sigurnost, uvijek koristite odgovarajuću zaštitnu opremu.

Ručni alat širokog spektra primjene:

Broj i raznolikost samostalnih projekata je sve veći. Kao samostalni projekt možete izraditi kućicu na drvetu, ali i božićnu čestitku. Za mnoge manje samostalne projekte nisu potrebni električni alati te se mogu izvesti samo ručnim alatima.

Škare su jedan od najčešćih ručnih alata ne samo u svakodnevnom životu, nego i u svakodnevnom radu. Škarama možete rezati i oblikovati razne materijale.

Još jedan izuzetno koristan “uradi sam” ručni alat je ručni alat za rezanje koji omogućuje različite radove u kućanstvu. Osim toga, rezanje je jedna od glavnih aktivnosti u mnogim projektima, tako da odgovarajuća pila također može biti vrlo praktična. I na kraju, kliješta za rezanje, za lim ili kliješta za žicu izvrstan su ručni alat u „uradi sam“ projektima za zadatke poput čvrstog držanja te savijanja i komprimiranja raznih obradaka.

Obrada metala ručnim alatom jedan je od onih poslova koji zahtijevaju kvalitetan alat i opremljenost majstora. Mnogi bi mogli pomisliti da u takvom poslu treba puno električnih alata poput kutnih brusilica i aparata za zavarivanje, ali zanimljivo je znati da je metalcima, osim električnih alata, potrebno i “brdo” ručnog alata za pravilno oblikovanje metala.

Jedan od najčešćih ručnih alata u obradi metala je čekić. Ako sami nikada niste bili u kovačnici, sigurno ste vidjeli na TV-u. Kovači čekićima oblikuju izuzetno vruće komade metala. Na kraju, kompletan alat za brušenje, uključujući diskove za brušenje ručni su alati za obradu metala koji se koristi za postizanje glatke obrade ili za vrlo osjetljive zadatke. Međutim, diskovi za brušenje često se koriste i za keramiku, pločice, drvo, … Dolaze u raznim oblicima poput okruglog ili četvrtastog i različite razine hrapavosti kako bi pokrili širok spektar primjene.

Kada govorimo o zidanju možemo reći da je ta djelatnost pravo umijeće. Na gradilištima se mogu vidjeti brojni građevinski alati, svaki koji ima određenu svrhu. Zidarski radovi zahtijevaju alate različite svrhe, za obradu kamena, za rezanje cigle da bi se dobio potreban oblik, za nanošenje cementa, itd.

Zidarski radovi jedna su od onih vještina za poboljšanje doma koje malo koji vlasnik kuće pokušava savladati. Ipak, samostalni zidarski radovi mogu biti vrlo zadovoljavajući i kreativni. Osim užitka kad vidimo dobro obavljen posao, jedna od sjajnih stvari kod izvođenja zidarskih radova je i to što su njegovi alati i materijali jednostavni za korištenje te dostupni.

Kada se govori o osnovnim zidarskim alatima često se mogu čuti izrazi poput zidarskih čekića, valjaka, zidarskih špahtli i sl. I upravo je tako, zidari imaju alate koji su isti, ali istovremeno različiti od ostalih ručnih alata.

Zidarske špahtle i zidarske žlice osnovni su alat svih zidarskih i žbukerskih radova. Pomoću njih se nanose različiti građevinski materijali poput cementa, glet masa i sl. Osim toga, za unutrašnje uređenje kuće potrebno je na vrijeme osigurati valjak za zidove jer pomoću njega svaka površina dobiva željenu nijansu, a o željenoj nijansi koju želite za svoj dom pročitajte i našu preporuku unutarnjih boja za zidne površine.

Ne zaboravite, svi alati moraju se očistiti struganjem i pranjem na kraju svakog radnog dana ili nakon upotrebe s različitim materijalima. Čistoća je posebno važna kod cementnih žbuka, gdje onečišćenje utvrđenim materijalom može ozbiljno utjecati na performanse, kao i smanjiti efektivni vijek trajanja alata.

Ispravni ručni alat bitan je aspekt svih vrsta radova, velikih ili malih. Opremanje radne površine odgovarajućim ručnim alatima neophodno je za postizanje kvalitetnih pravovremenih rezultata. Za svaku građevinsku aktivnost uvijek postoji optimalna kombinacija alata, opreme i rada.

Bačelić Profi Shop pravo je mjesto za pronalazak odgovarajućeg ručnog alata. Svi alati mogu brzo i lako doći do vašeg kućnog praga uz besplatnu dostavu iznad 500,00 kn.

U Bačeliću pronađite provjerenog i sigurnog partnera. Ako vam je potrebno stručno savjetovanje prilikom odabira alata i ostalog materijala slobodno nas kontaktirajte jer mi želimo biti vaša početna točka u ostvarenju mnogobrojnih projekata! :)
 
Vrh