Zaštita na radu

Zaštita na radu

Jeste li znali da se godišnje dogodi nekoliko tisuća nesreća i stotine smrtnih događaja prilikom izvođenja radova na gradilištima, ali i u drugim sektorima poslovanja?

Zaštita na radu je tema koja se ne želi spominjati često, ali njena primjena je izuzetno važna. Sve više poduzeća postaje svjesno važnosti zaštite na radu te se uvode neke nove mjere i obveze kojih se moraju pridržavati poslodavci, a sve u cilju zaštite svojih zaposlenika.

Zaštita na radu po definiciji je skup mjera koji se provodi radi sprječavanja štetnih čimbenika na zdravstveno stanje zaposlenika. Kvalitetna zaštita na radu uz potrebno vrijeme, zahtjeva i ozbiljan pristup te određene kompetencije.
 

Izvori rizika prilikom izvođenja građevinskih radova

Ozljede na radu događaju se kod neprimjerene zaštite na radu, odnosno izvođenjem radova koji se ne podudaraju s predviđenim pravilima iz Zakona o zaštiti na radu.

Upravo na gradilištima, koja su jedno od najrizičnijih područja, negativan utjecaj od strane zaposlenika (neodgovornost, nedisciplina i neobučenost) dovode do pogrešnog ili potpunog isključenja korištenja zaštitne opreme i sredstava. Često se dogodi situacija da radnici nisu svjesni važnosti zaštitnih mjera i skloni su pojednostavljivanju procesa.

“Pritisak rokova” je često upotrebljena fraza kada se približava rok isporuke projekta, produžuju se radne smjene, povećava se broj radnika na gradilištu, dolazi do umora i pogrešaka koje postaju sve češće u tim razdobljima.

Najčešće zabilježeni uzroci nesreće u Hrvatskoj, prema podacima inspekcijskih nadzora, događaju se na pokretnim rampama i ljestvama, na skelama, na sredstvima za horizontalni prijenos tereta, na građevinskim strojevima i uređajima te prilikom rukovanja alatom.
Zabilježen je veliki broj ozljeda uzrokovanih padom radnika, uklještenjem radnikova tijela između pokretnih i nepokretnih predmeta, padom predmeta na radnika, prekomjernim tjelesnim naprezanjem ili pogrešnim pokretima radnika, dodirom predmeta pod električnim naponom, utjecaj štetnih tvari i radijacije, uslijed izloženosti toplini, hladnoći, vlazi, povišenom ili sniženom tlaku, prekomjernoj buci i vibracijama i sl.

Dolazi do teških ozljeda na radnom mjestu, uzrok stradanju je bilo izvođenje operacije na način protivan pravilima ZNR, zbog problema s površinom na kojoj se izvodi rad, neispravna sredstva rada, pomanjkanje ili neispravnost zaštite radnika od pada s visine ili u dubinu, slaba organizacija rada, zbog izvođenja radne operacije bez ili s neispravnim zaštitnim sredstvima, itd.

Najčešći rizici na gradilištu su:
  • Požar
  • Nesigurne skele
  • Nesigurne / nezaštićene radne površine
  • Neispravna električna oprema i električni spojevi
  • Urušavanje prilikom iskapanja
  • Nesigurne radne platforme
  • Udar stranog tijela
  • Pad predmeta s visine
  • Neispravne / nesigurne pregrade
  • Preopterećena vozila i viličari
  • Loše osigurana dizalica
  • Nesigurno podizanje tereta
  • Nezaštićen rad na visini
  • Neispravna radna oprema
  • Nesigurni putevi prolaza ili izlaza

Zaštitna oprema

Kada je riječ o zaštitnoj opremi, odnosno o kojem području poslovanja se radi no svaki iziskuje potrebu za određenom radnom odjećom koja je preporučena za nošenje tijekom obavljanja posla.
Zaštitna oprema obuhvaća:

Radna i zaštitna odjeća na radu

Svaki radnik se mora ponašati odgovorno i u skladu sa zaštitom na radu kako se ne bi našao u opasnosti i kako bi izbjegao eventualne ozljede, profesionalne bolesti ili smrti dok je poslodavac obvezan provoditi zaštitu na radu kako bi zaštitio svoje zaposlenike.

To je nešto što se često spominje, ali zašto ne to utvrditi kako je potrebno. Svaki poslodavac mora osigurati adekvatnu zaštitnu opremu svojim zaposlenicima, kako bi se među ljudima reklo “od glave do pete” radnik mora biti zaštićen.
Proizvodi koji su dio ponude, a primjereni su građevinskim i visinskim radovima svakako su proizvodi renomiranih proizvođača, provjerene kvalitete i neupitne sigurnosti za sve radnike. Jeste li ikada vidjeli radnike kako peru prozore na visokim zgradama viseći dok to rade? Više ste se vi bojali nego oni, zar ne? Oni se osjećaju sigurno što je najvažnije jer imaju sigurnu opremu od čega se najviše ističe komplet za sprječavanje pada Elara 160, uprtač JAGUAR te uže za amortizaciju pada.

Zaštitna oprema radnika u proizvodnim pogonima i radnika na gradilištu svakako sadrži radnu odjeću i obuću, radne kacige te ponekad jako važne reflektirajuće prsluke koji često upozoravaju da je radnik u blizini, pogotovo prilikom noćnih radova. No ne samo to, radne prsluke dobro je i imati i tijekom vožnji biciklom i noćnih šetnji za sve ljude jer svojim reflektirajućim izgledom sprječavaju moguće nalete vozila ili drugih strojeva.

Radne jakne preporučene su u različitim djelatnostima i namijenjene za nošenje tijekom svih godišnjih doba zbog sigurnosti radnika. Pogledajte jaknu Northwood koja je zimska radna jakna, vodonepropusnih šavova te jakne Lulea2 i Horten koje su lagane jakne nosive i u svim ostalim prilikama, ne samo na radnom mjestu.

Radne hlače sastavni su dio gotovo svih poslova u industriji. Važna je njihova udobnost, fleksibilnost i prozračnost kako bi radniku što manje predstavljale osjećaj nelagode i kako bi pomoću njih jednostavnije, a sigurnije izvršavao radne zadatke. Pogledajte radne hlače MOPA2 od pamuka i elastina koje imaju pojačanje između nogu te otvore za štitnike za koljena te radne hlače M5PA2 s velikim brojem džepova, otvorom za štitnike na koljenima s pojačanjem od kvalitetnog materijala te za poslove proizvodnje.

Radne kacige predstavljaju zaštitu glave u brojnim nepredviđenim situacijama. Sve zaštitne kacige posjeduju norme, a različiti modeli omogućuju odabir željenog modela. Svakako je preporuka kaciga Quartz UP III. Radna građevinska kaciga koja je visoko otporna i s UV zaštitom.

Radne rukavice nezaobilazan su komad zaštitne opreme prilikom svih građevinskih radova te ostalih radova koji uključuju moguće opasne ozljede za ruke. Pogledajte rukavice Thyrm koje štite od hladnoće, pružaju veliku udobnost, zadržavaju toplinu, a više od svega štite ruke. S druge strane, rukavice Snowforce imaju vrhunsku termoizolaciju te se koriste u ekstremno hladnom okruženju kako bi maksimalno zaštitile ruke. Otporne su na rezanje što dodatno radniku daje sigurnost prilikom njihovog korištenja.

Zanimljivo je da ozljede i nesreće su zapravo posljedica različitih poremećaja odnosa između čovjeka i radne okoline u kojoj djeluje, ali statistika pokazuje da svi poremećaji ne završavaju ozljedom i nesrećom, nego da se od 330 takvih slučajeva približno 300 puta ne dogodi ništa štetno, 29 puta gotovo da dođe do ozljede ili materijalne štete, a samo jednom zapravo dolazi do ozljede, tj. nesreće.

Na kraju svega, zaključak je jasan. Važno je pridržavati se mjera sigurnosti i zaštite i poslodavac i radnik kako bi se smanjio broj ozljeda i nesreća na gradilištima, ali i u svakom drugom sektoru poslovanja.

U Bačelić Profi Shopu pronađite kompletnu zaštitnu opremu (zimske radne jakne, radna odjela, radne cipele, radne kacige, zaštitne rukavice i svu ostalu zaštitnu odjeću) koja će vam osigurati sigurno obavljanje posla. Uz nas pronađite provjerenog i sigurnog parenta koji se brine o vama i vašim radnicima gdje god se nalazili. Ponuda pokriva različite djelatnosti, a u konačnici cilj je jednostavan - ZAŠTITITI RADNIKE!

Gdje god se nalazili, u bilo kojem dijelu Hrvatske uz pomoć dostave, zaštitna oprema kao i sve ostalo iz ponude Bačelić Profi Shopa može doći izravno na vaš prag, tj. do praga vašeg proizvodnog pogona, industrije ili gradilišta. :)

Za stručno savjetovanje prilikom odabira najbolje zaštitne opreme za vaše poslovanje slobodno nas kontaktirajte jer mi želimo sudjelovati u zaštiti svih radnika i njihovih prava! :)

Zaštita na radu u građevinarstvu

Upravo u građevinarstvu najviše je istaknuta važnost pravilne zaštite na radu. Život, zdravlje i očuvanje radne sposobnosti radnika mora biti u cilju svakog poslodavca.

Jedan od najznačajnijih čimbenika zaštite na radu zasigurno je i radna odjeća. Potrebno je da je radna odjeća, odnosno zaštitna oprema, u svakom trenutku sigurna, održavana, prilagođena za rad i u ispravnom stanju te da se koriste u skladu sa svim donesenim pravilima zaštite na radu.

Također, poslodavac je obvezan osigurati da su mjesta za rad koja se koriste u svakom trenutku sigurna i prilagođena za rad.
Zaštita na radu u građevinarstvu
Nesreće na radnom mjestu

Nesreće na radnom mjestu

U svakom radnom okruženju dolazi i do pogrešaka. Može se reći da su one neizbježne u poslovanju. Međutim, posljedice tih pogrešaka mogu imati neželjene štete i ozljede. Nesreće na radu uzrokuju goleme gubitke u životima i imovini.

Rad u skupini iziskuje određene potrebe pojedinca za prilagođavanjem i stapanjem s cjelinom kako se ne bi isticao s određenim mišljenjem i kako bi dobio osjećaj neranjivosti.

Država pri pravilnom provođenju zaštite na radu igra veliku ulogu. Ona mora kao primarni cilj smanjiti broj pogrešaka i nesreća koje se dogode prilikom obavljanja posla. Obrazovanje iz područje na radu nameće se kao iznimno važno u suvremenom radnom okruženju.
Vrh