Problemi s vlagom i plijesni u domu? Imamo učinkovito rješenje!

Problemi s vlagom i plijesni u domu? Imamo učinkovito rješenje!

Vlaga je relativno čest problem u stambenim prostorima. Iako je veća vjerojatnost da će se pojaviti u starijim objektima, to nije pravilo, jer često čujemo i za pojavu vlage u novogradnji. Do povećane razine vlage dolazi prvenstveno zbog dotrajalog ili nekvalitetnog krovišta i oluka, loše izolacije, pukotina u zidovima ili zbog pucanja cijevi. Još neki od učestalih okidača su i neispravno grijanje prostora te nedovoljna ventilacija prostora. 

Osnovni znakovi koji će ukazati da imate problem s vlagom su neugodan miris, pojava mrlja na zidu i ljuštenje boje i tapeta. Potrebno je reagirati već na prve znakove, jer će nesanirana vlaga u domu dovesti do rasta gljivica i plijesni, koje će još dodatno zakomplicirati situaciju, ali i stvoriti potencijalnu opasnost za zdravlje.  



 

Savjeti za prevenciju pojave vlage u domu

Kako biste spriječili pojavu vlage i plijesni u domu preporučljivo je: 
 
  • Smanjiti razinu vlage koja se stvara u domu 
 Izbjegavajte sušenje rublja u zatvorenom prostoru, koristite napu ili otvorite kuhinjski prozor prilikom kuhanja, koristite ventilaciju ili otvorite prozor u kupaonici za vrijeme i nakon tuširanja. U ostatku doma također je preporučljivo svakodnevno prozračivati prostor.  
 
  • Održavati dom toplim
Veća opasnost od vlage prijeti tijekom zime, pa je za vrijeme hladnijih mjeseci potrebno održavati uravnoteženu sobnu temperaturu u životnom prostoru. Nastojte održati razliku u temperaturama prostorija do maksimalno 5°C.  
 
  • Izolirati objekt 
Izolacija je ključno rješenje, a posebice obratite pažnju na detalje oko prozora, vrata, krovišta i ostalih područja na kojima vlaga može prodrijeti u dom. 
 



Opasnosti vlage i plijesni u domu

Osim neugodnog mirisa i estetskog problema, vlaga i plijesan mogu predstavljati i opasnost za zdravlje. Iako možda neće značajno utjecati na zdravlje svih ukućana, bitno je znati kako su neki ljudi vrlo osjetljivi na njihovo prisustvo. Osjetljivost na plijesan i vlagu manifestirat će se simptomima kao što su začepljen nos, kihanje i iritacija očiju, a kod osoba s astmom i alergijama, plijesan i vlaga također mogu pojačati reakcije. Ovo su samo neke od potencijalnih opasnosti za zdravlje, pa je svakako dobro čim prije reagirati i poraditi na rješenju problema.


 

Sanacija vlage i plijesni 

Naši kupci često nam se obraćaju za pomoć nakon primjene raznih polovičnih rješenja protiv vlage, gljivica i plijesni u domu, koja samo površno uklanjaju njihovu primjetnost. Naša najčešća preporuka za dugoročno rješenje problema je opsežnija sanacija. 

Jedna od najkvalitetnijih opcija za to je RÖFIX Renopor® - Suhi sustav za saniranje unutarnjih zidova i stropova, koji predstavlja sveobuhvatno rješenje za brojne potencijalne probleme u domu, kao što su:
  • površinska kondenzacija
  • plijesan i gljivice
  • štetne soli
  • problemi s toplinskim mostovima i
  • umjerena kapilarna vlaga.

Tajna učinkovitosti sustava krije se u RÖFIX Renopor® izolacijskoj mikroporoznoj ploči s visokim stupnjem vodoupojnosti - čak 2,5 puta većoj od vlastite težine. Ova ploča zaprima i raspoređuje vlagu po svojoj površini, zbog čega ne dolazi do stvaranja povoljnog okruženja za nastanak plijesni. Laički rečeno, ovaj sustav možemo opisati kao unutarnju fasadu, što ga čini idealnom opcijom za objekte u kojima nije moguće ugraditi vanjsku toplinsku izolaciju. 


Proces ugradnje sustava kreće pripremom podloge postavljanjem izolacijske trake na spojeve s podom, nakon čega slijedi postavljanje izolacijskih ploča premazanih specijalnim ljepilom na unutarnje zidove. Ploče se potom premazuju pretpremazom, a nakon toga i specijalnim ljepilom koje će fiksirati staklenu mrežicu za armiranje sustava. Mrežica se ponovno presvlači ljepilom i strukturira spužvastim gleterom kako bi se dobila glatka površina zida. Zaglađene zidove potrebno je prebojati mineralnom unutarnjom bojom i to je to - vaši novoizolirani zidovi su spremni! 

Zbog jednostavnosti primjene, instalacija sustava u jednoj prostoriji može biti gotova kroz 2 dana

U videu pogledajte kako ovaj proces izgleda u praksi:

 

Komponente sustava: 

RÖFIX PP 211 Mineralni učvršćivač*
RÖFIX RENOPOR® Predpremaz
RÖFIX RENOPOR® Specijalno ljepilo
RÖFIX RENOPOR® Izolacijska ploča za unutarnju upotrebu 060
RÖFIX P50 Staklena mrežica za armiranje
RÖFIX Izolacijska traka za fuge (3-7mm) (koristi se po potrebi)
RÖFIX PI 223 MINERAL Mineralna unutarnja boja


RÖFIX Renopor® dostupan je u Bačelić Profi Shopovima, a za više detalja oko njegove kupnje i instalacije slobodno se obratite našem prodajnom osoblju ili na info@bacelic.hr
 
Vrh