Zaštita drva uz profesionalne premaze i boje za drvo

Zaštita drva uz profesionalne premaze i boje za drvo

Drvo se tisućama godina koristi kao građevinski materijal, a po svojoj bogatoj povijesti u svijetu gradnje bilo je drugo nakon kamena. Ljudi su uspješno iskoristili jedinstvene karakteristike drva za izgradnju naizgled neograničene raznolikosti struktura. Ovaj izuzetno svestrani materijal obično se koristi za izgradnju kuća, skloništa i čamaca, ali se također intenzivno koristi u industriji namještaja i dekoracije.

Možda je jedna od najvećih prednosti korištenja drva kao građevinskog materijala to što je ono prirodni resurs, što ga čini lako dostupnim i ekonomski izvedivim. Osim toga, pruža dobru izolaciju od hladnoće. Drvo je obradivo i može se izrađivati ​​u svim oblicima i veličinama kako bi odgovaralo praktički bilo kojoj građevinskoj upotrebi. Drvo je također savršen primjer ekološki održivog proizvoda: biorazgradiv je i obnovljiv.
 

Kako odabrati premaz i započeti premazivanje?

Odabirom drveta željene kvalitete i njegove ugradnje vrijeme je za početak radova.

Kako izabrati pravi premaz?
Bez obzira na to odaberete li lazuru ili boju za drvo, proizvod mora udovoljavati mnogim zahtjevima:
  • prkositi ekstremnim vremenskim uvjetima,
  • ponuditi veliki izbor boja kako bi se povećao opseg mogućnosti različitog dizajna,
  • materijal mora biti ekološki neškodljiv i čuvati izvorni karakter drva
  • te naravno prije svega, proizvod bi trebao dugo štititi drvo na koje ga nanosimo.
Kada odabrati odgovarajući premaz? Nastavite čitati.
Kako odabrati premaz i započeti premazivanje?
Kako pravilno zaštiti drvo?

Kako pravilno zaštiti drvo?

Već smo spomenuli značaj drva kao građevinskog materijala. Međutim, on kao takav zahtjeva i pravilno održavanje kako bi ga se zaštitilo od različitih vremenskih utjecaja poput vlage, UV zračenja, temperaturnih razlika ili gljivica koje ga mogu napasti, a ako se ne tretiraju kako je to potrebno i uništiti. Zbog toga drvo treba zaštitu i njegu koju je potrebno uvijek individualno prilagoditi odgovarajućim uvjetima.
Upravo zato, premazi za drvo moraju zadovoljiti različite želje proizvođača namještaja, arhitekata, a na koncu i krajnjih korisnika. Premazi za drvo daju zaštitu drvetu, a koriste se za interijere ili eksterijere, na vodenoj bazi ili na bazi otapala. Moraju poboljšati ljepotu esencije i zaštititi od starenja, atmosferskih utjecaja te fizičkih i kemijskih utjecaja. Sve to u cilju ekologije i zaštite okoliša.
 

Zaštitite drvene površine efikasnim, a ekološkim premazima!

Odabir odgovarajućeg premaza ili kombinacije premaza uvijek ide prema tome gdje se drvo nalazi te kako želite da drvo izgleda. Postoje nekoliko vrsta premaza za drvo koji mogu biti na uljanoj ili vodenoj bazi:
  • Lazurni premazi - ako želite da struktura drva nakon premazivanja ostane vidljiva
  • Pokrivni premazi - ako želite jake, intenzivne tonove boja koje će prekriti drvo
A s obzirom na činjenicu hoće li drvo biti izloženo određenim vlažnim uvjetima, treba se odlučiti i za odgovarajuću impregnaciju.

Kada se govori o potrebnom alatu za premazivanje drva kod proizvoda s organskim otapalima treba koristiti kistove od prirodnih vlakana, a za nanošenje premaza na osnovi vode treba izabrati kistove s rascijepljenim sintetičkim dlakama ili kratkodlake valjke od velura.

Pri odabiru potrebnih materijala mora se uzeti u obzir niz parametara, jer svaka vrsta drveta ima specifična svojstva i različito je otporna. Mekane vrste drveta uključuju johu, smreku, bor i jelu, dok tvrde vrste drveta uključuju javor, krušku, hrast, trešnju ili orah. Također u obzir se mora uzeti i prirodna boja samog drveta. Ovisno o vrsti, boja može varirati od bijele (npr. javor), crvenkaste (npr. joha, trešnja) do smeđe (npr. hrast, orah). Uvijek je važno odabrati odgovarajuće drvo koje najbolje udovoljava zahtjevima za namjenu za koju ste ga odlučili koristiti.

Prije početka bilo kakve radnje zaštite drva potrebno je površinu dobro pripremiti:
  • drvo mora biti suho,
  • drvene površine koje imate već se smatra da su pobrušene, za dobar izgled odaberite što glađu površinu. Ako površina nije dovoljno glatka treba ju dodatno pobrusiti i nakon toga očistiti od prašine.
Prije početka premazivanja površina drva koji se obrađuje i sav alat (kist ili valjak) moraju biti čisti i bez ikakvih nečistoća koje bi mogle utjecati na izgled završnog premaza.

Debljina premaza povezuje se s njegovom djelotvornošću zaštite. Nije dobro da premaz bude niti predebeo, a niti pretanak. Predebeo sloj premaza brzo se krene ljušiti, a pretanak ne štiti dovoljno i drvo brže propada. Zato je najbolje pročitati uputu o preporučenoj potrošnji na svakoj ambalaži kako bi se upoznati s time.

Caparol lazure i boje za drvo

S Caparol lazurama i bojama za drvo, drvo ostaje dobro zaštićeno te dugoročno fascinantno i lijepo.

Caparolov profi lak program nudi optimalno rješenje za sve unutarnje i vanjske površine, bilo da se radi o drvu, metalu ili PVC-u. Prilikom odabira možete odlučiti između klasičnih alkidnih lakova i ekoloških lakova na bazi vode s odgovarajućim temeljnim premazima.
S Caparolom možete biti sigurni da koristite proizvode koji postižu savršen rezultat i oduševljavaju sve oko sebe, a istovremeno štite okoliš.

Za potpuno zdravu klimu svojeg doma, na raspolaganju su vam Caparol ekološki lakovi na bazi vode Capacryl PU-Gloss, Capacryl PU-Satin i Capacryl PU Matt. Poliuretanski lakovi na bazi vode izvanredne pokrivnosti i lake obradivosti nude rješenja za drvene, metalne i PVC površine, unutra i vani. U kombinaciji s univerzalnim temeljnim premazom Capacryl Haftprimer izvanredne moći vezanja, možete očekivati profesionalan rezultat bez obzira koji stupanj sjaja odabrali – mat, saten ili visoki sjaj.

U skladu sa smjernicama o hlapljivim organskim spojevima (VOC), razvijeni su ovi izuzetno otporni ekološki proizvodi kojima je na prvom mjestu zdravlje pojedinca pa su stoga pogodni za osjetljive prostore poput bolnica, dječjih vrtića, škola i ureda, a pogodni su i za bojanje dječjih igračaka.

Karakteristike ovih ekoloških proizvoda su:
  • nema neugodnih intenzivnih mirisa
  • pogodni su za bojanje dječjih igračaka
  • bez emisije štetnih tvari
  • lako se nanose
  • brzo se suše
Konstanta u visokom standardu kvalitete naših lakova „Made in Germany“ uvijek se iznova potvrđuje neovisnim testovima. U pogledu dizajna, zahvaljujući širokom asortimanu lakova, dostupno je preko 5 milijuna atraktivnih nijansi koje se mogu zamiješati na našim ColorExpress mašinama što čini raznolikost boja bez premca!

Uljepšajte, zaštitite i sačuvajte! Isprobajte naš profi asortiman lakova s kojim ćete postići vrhunske rezultate.

Ono što bi posebno istaknuli iz široke palete klasičnih proizvoda za zaštitu drvenih površina su proizvodi koji zadovoljavaju normu za premazivanje dječjih igračaka.

JUBIN lazurni premazi i ekološke boje neka budu vaša inspiracija

JUBIN proizvodi na vodenoj osnovi za zaštitu drveta ne škode okolini niti zdravlju. Uz gotovu paletu nijansi moguće ih je nijansirati i u mnogim drugim nijansama na dostupnoj miješalici JUMIX.

JUBIN Decor Primer osnovna je boja za drvo koja je sigurna za korisnika i okolinu s certifikatom za sigurnu uporabu na dječjim igračkama i ostalim površinama koje dolaze u dodir s hranom. Koristi se za zaštitu unutarnjih i vanjskih drvenih površina. Osim visoke pokrivnosti, omogućuje disanje drveta, brzo se suši i blokira tanine i druge u vodi rastvorljive supstance.

JUBIN Decor Universal ekološka je boja koja nudi dekorativni i UV zaštitu od vremenskih utjecaja. Koristi se s odgovarajućim osnovnim premazom za dječje igračke, drvene krovne konstrukcije, radijatore i sl. Ne škodi okolišu niti korisniku, bez neugodnih je mirisa te se brzo suši.

Svakako preporučujemo da pogledate i ekološki JUBIN Metal ponudu premaza i boja za metal bez neugodnih mirisa te sa sigurnom primjenom u interijeru i eksterijeru.

Toplo, živo, prirodno i jedinstvenog karaktera: drvo nije samo održivi građevinski materijal, već je i „statement“ budući da prirodni materijal stvara posebnu ugodnu atmosferu prostora u kojem živimo. I bez obzira na svoju jedinstvenost, drvo je toliko svestrano da udovoljava najrazličitijim zahtjevima od ukusa do funkcionalnosti.

Njegova estetska privlačnost, čvrstoća, izolacijske kvalitete i jednostavnost izrade omogućuju da ostane omiljen izbor za upotrebu u širokom spektru građevinskih primjena. S obzirom na zaštitu okoliša boje za drvo na vodenoj bazi postaju jedan od glavnih čimbenika koji se koriste prilikom zaštite drva.

Ako vam je potrebno stručno savjetovanje prilikom odabira lakova i boja za vaše drvene površine slobodno nas kontaktirajte! :)

Bačelić Profi Shop vaš je najbolji izbor. Svojom ponudom i uslugama, koje se svakodnevno proširuju, utječe na vaš odabir jer vam omogućuje široki asortiman željenih proizvoda po pristupačnim cijenama, a uz to daje naglasak zaštiti okoline koja nas okružuje stavljajući naglasak na ekološke boje, ekološku primjenu i ekološka rješenja.
 
Vrh