Spriječite pojavu vlage i plijesni

Spriječite pojavu vlage i plijesni

Jedna od najgorih noćnih mora svakog kućanstva je zasigurno pojava vlage i plijesni. Trenutak kad vidimo da nam se u kutu prostorije širi crna mrlja znamo da se nešto događa s našim zidom. Tamna mrlja koja se širi, miris koji iritira dišne puteve, glavobolja i vrtoglavica samo su neki od simptoma koji se javljaju zbog vlage i plijesni koje definitivno želimo izbjeći.

No, kao i za sve u današnjem modernom svijetu, postoji rješenje za vlagu i plijesni u vašem domu. Pristup tom problemu ovisi o mjestu gdje se pojavila vlaga, a kako se zaštiti i pokušati ju spriječiti te koje proizvode koristiti otkrijte u nastavku teksta.

Kako se riješiti vlage i plijesni?

Sve ovisi o mjestu pojave vlage - pojavljuje li se na starim podrumskim zidovima, na zidovima zbog nedovoljne toplinske izolacije i slabe ventilacije prostora ili na ravnim krovovima koji prokišnjavaju?
 

#1 Vlaga u kući

Svako godišnje doba sa sobom donosi novi izazov. Uvjeti s kišom, snijegom, promjenjivom temperaturom i sunčanim razdobljima zahtijevaju održavanje idealne temperature i vlage. Dva su glavna uzroka koji utječu na vlažne zidove:
  • vlaga nastala zbog procurivanja
  • vlaga nastala zbog kondenziranja
Do procurivanja dolazi zbog loše hidroizolacije koja je vidljiva kao žute i smeđe mrlje. Vlaga od kondenziranja dolazi kao posljedica nedovoljne toplinske izolacije i loše ventilacije.

Vlagu u kućanstvu preporučuje se mjeriti kako bi se moglo kontrolirati dođe li do njenog povećanja. Potrošnja energije također će biti manja ako se koriste uređaji za mjerenje vlage.

Kako bi se spriječilo prodiranje plijesni preporučuje se korištenje ALGICIDE Plus spreja. On je sredstvo protiv plijesni koje dezinficira fasadne i unutarnje zidne površine te učinkovito uništava plijesan i zidne alge koje se pojave.
 

#2 Vlaga u podrumu

Podrum i vlaga često idu “ruku pod ruku”. Podrum je u većini slučajeva hladna i vlažna prostorija pogodna za rast gljivica, plijesni i ostalih bakterija. Preko podruma vlaga dolazi na ostale konstrukcije i tako slijedi njezino širenje po cijeloj kući.

Preporuke su da kad se krene s kontrolom vlage da se krene upravo iz podruma. Ako se primijeti da je do procurivanja došlo izvan podruma treba prvo napraviti hidroizolaciju, a ako se radi o kondenzatu javlja se potreba za kvalitetnom termo izolacijom zidova i stropa u podrumu.
 

#3 Potkrovlje i vlaga

Potkrovlje, odnosno zapušteni tavani su pogodni za vlagu kao i podrumi. Sličnim načinom širenja dolaze u ostatak kuće. Kako bi to spriječili uložite u renovaciju potkrovlja koje će dati dodanu vrijednost vašem kućanstvu.
 

#4 Prozori i vlaga

Dolazak zime i hladnijih razdoblja te uključivanje grijanja često su razlog tzv. dehidracije prostora. Ono što se zadnjih godina ističe su kvalitetni prozori, kvalitetna stolarija koja smanjuje toplinske gubitke te koja termički i akustički jako dobro štiti prostor, no ono što je njen veliki nedostatak je da nema ventilacije kao što je to bio slučaj sa starim drvenim prozorima i vratima.

Upravo zato, preporuka je imati uređaje koji reguliraju izmjenu zraka, a ako nemate takav uređaj onda radite staru klasičnu i najbolju metodu - luftajte prostore. Nemojte se bojati hladnog zraka – koristan je!

Hladan zrak na sebe veže vlagu koja onda zajedno s prozračivanjem prostorija odlazi van i “čisti” prostor od nepoželjnih gostiju.
 

#5 Vanjski zidovi i plijesan

Plijesan na vanjskim zidovima znači da trebate nešto učiniti sa svojom fasadom!

Iznad i oko prozora, u uglovima prostorije, na unutrašnjosti vanjskih zidova pojavit će se već na početku sezone grijanja plijesan, ako se prostor koji nije dovoljno toplinski izoliran ne provjetrava. U tom slučaju potrebna je izolacija izvana, tj. nova toplinska fasada, a najbolji izbor fasade pronađite u Bačelić Profi Shopu.

Proizvodi za unutarnju izolaciju i zaštitu zida od vlage i plijesni

“EcoTherm” je vrhunski nanotehnološki proizvod, a zahvaljujući malim šupljim nanočesticama nalik balonima daje iznimne rezultate. Zbog izuzetnih osobina nano-čestica u obliku šupljih lopti malih dimenzija EcoTherm postiže odlične rezultate pri malim debljinama nanosa. Ove čestice kombiniranjem termoizolacijskih i reflektirajućih osobina omogućavaju da se temperatura ravnomjerno rasporedi i ostane u prostoriji.

“EcoTherm” proizvodi daju savršene rezultate zahvaljujući brojnim izvanrednim svojstvima:
  • Iznimna izolacijska vrijednost
  • Izvrsna klimatizacija prostora
  • Onemogućavanje stvaranja plijesni
  • Izvrsna akustičnost prostora
  • Prozračnost
  • B1 klasa zaštite od požara
  • Garantirano prirodni proizvod
  • Jednostavno nanošenje nazubljenom lopaticom
  • Stvaranje uštede na konvencionalnoj izolaciji (vanjskoj i unutarnjoj).
Također, vodena mikrobiocidna otopina CAPAROL Capatox pomaže prilikom čišćenja unutarnjih i vanjskih površina koje su napadnute algama i plijesni, a prije ostalih premaza koji slijede.

Kako bi izbjegli neugodno hladne zidove te uštedjeli energiju svakako se odlučite na kupnju JUPOL Thermo boja i masa za izravnanje JUBOLIN Thermo. Sustav THERMO ima veća izolacijska svojstva, a istovremeno snižava masu premaza.

CASAVIVA Antikondenzat je unutarnja zidna termo boja koja učinkovito suzbija gljivice i plijesni na zidovima te se nanosi kao završni zidni premaz. Može se koristiti za unutarnje i vanjske zidove, a zidu daje i do 10°C veću temperaturu.

Na kraju, kako bi uredili svoj prostor po svojoj želji svakako se odlučite na odgovarajuću dekorativnu zaštitu zidova i stropova i spriječite pojavu kondenzacije prije nego do nje dođe. Uz JUPOL Citro osvježite svoj prostor ugodnim mirisom limuna ili odaberite Indeko-W mat unutarnju boju na bazi umjetnih smola s dugotrajnom zaštitom od plijesni.
 

Prva pomoć protiv plijesni, vlage i gljivica - Rofix Renopor sustav

Dobra izolacija zidova, stropova i fasada te učinkovita sanacija kombinacija su koja može na vrijeme spriječiti pojavu, ali i širenje svih neugodnih bakterija i štetočina koje mogu nastaniti zidove i fasade.

Rofix Renopor sustav ima brojne prednosti kao što su: toplinska izolacija, nezapaljivost, mikroporoznost, ekološki preporučljiv mineralni sustav za saniranje, jednostavan za ugradnju te brzo i učinkovito rješenje za saniranje starih kuća i stambenih prostora.
 

Pufatherm - termoizolacijske ploče za ugodno življenje te tople i suhe zidove

Efikasna zaštita od vlage za zidove i stropove te sprječavanje stvaranja plijesni samo su neki od benefita koji se ostvaruju uz Pufatherm termoizolacijskih ploča. Izjednačavaju manje nepravilnosti na površini zida.

Prilikom postavljanja, površinu je potrebno dobro pripremiti, u potpunosti odstraniti stare tapete te ispuniti pukotine ili rupe u zidu ukoliko postoje.

Za samo postavljanje ili upite u vezi Pufatherm ploča i materijala slobodno nam se obratite.

Na vrijeme uložiti u kvalitetan materijal i fasadni sustav koji će spriječiti pojavu i širenje plijesni ulaganje je u zdravi način života. Upravo zato, Bačelić Profi Shop je pravi izbor. Sav potreban materijal pronađite na jednom mjestu, a uz to dobit ćete provjerenog i sigurnog partnera u svim svojim radnim aktivnostima.
Bačelić Profi Shop je:
  • Brz prilikom ispunjenja usluge
  • Ima široki asortiman robe u ponudi i na zalihi
  • Prilagođava se vašim željama
  • Brza i sigurna dostava na području cijele Hrvatske
  • Stručnost i savjetovanje prilikom odabira najboljeg materijala za vas
Odaberite nas kao svojeg sigurnog partnera, a mi ćemo opravdati vaše povjerenje. Za sva pitanja i potrebne savjete slobodno nas kontaktirajte jer radimo u cilju vašeg zdravlja i kvalitetnog opremanja svih prostorija vašeg kućanstva! :)
 

Uloge pojedinih sudionika

Projektanti mogu utjecati na smanjenje pojave plijesni uzimajući u obzir potrebe stanovnika za koje se objekt izgrađuje. Slučajevi u kojima se tvornice pretvaraju u stambene objekte i ostali slučajevi koje je teško predvidjeti utječu na zadržavanje vlage i razvoj plijesni.
Također, ako električar ili instalater ne odrade stručno svoj posao, ne zatvore dobro otvore, ne povežu dobro kablove i ostale priključke, vlažan i topli zrak može prodrijeti u prostoriju i u zidove. Takvi uvjeti su idealni za nakupljanje vlage.
Ukućani osim što oslobađaju vlagu, redovitim održavanjem i prozračivanjem prostora mogu utjecati na očuvanje prostora. Ukućani sve manje prozračuju svoje prostore. Upravo zato, jedno od idealnih rješenja je svakako ugradnja ventilacijskog sustava koji obnavlja zrak, regulira vlagu u prostoru te štiti od pojave plijesni.
Uloge pojedinih sudionika
Što uzrokuje vlagu i pojavu plijesni?

Što uzrokuje vlagu i pojavu plijesni?

Svugdje postoji vlaga i svugdje postoji mogućnost pojave plijesni koja je itekako opasna za zdravlje. Tko je kriv za njenu pojavu? Odgovor je svi, a zašto je tome tako?
Naime, svi ukućani se tuširaju, znoje se, kuhaju i peru čime svakodnevno oslobađaju vlagu koja se pohranjuje negdje u domu. Prema stručnjacima, to je normalno. Ako se temperatura i vlažnost mjeri u sredini prostorije, vrijednosti su u većini slučajeva u normalnim rasponima i nisu opasne za ljude. Ti normalni rasponi procjenjuju se na oko 20ºC sobne temperature, a vlažnost zraka između 50 - 55%.
Temperature koje se mjere na površini građevinskog objekta mogu, kao što je npr. vanjski kut zgrade, doći do pada na 12ºC i niže, a vlažnost se može popeti na 80% i više i to su savršeni uvjeti za rast plijesni.
Vrh