Savjeti za bojanje zidova kod kuće

Savjeti za bojanje zidova kod kuće

Bilo da ste ljubitelj uradi sam aktivnosti ili jednostavno nemate kome povjeriti tu zadaću, bitno je znati da samostalno bojanje zidova nije nužno tako jednostavno kako možda isprva djeluje. Kako biste izbjegli početničke greške koje će rezultirati nesavršenim konačnim rezultatom, važno je poznavati nekoliko osnovnih pravila. 

Savjeti koje donosimo u nastavku će olakšati proceduru bojanja i pomoći na putu do kvalitetno obojanih zidova. 

 

Procjena stanja zidova i odabir idealne boje

Kažu da je svaki početak težak, no kod bojanja zidova on je poprilično jasan - prvenstveno odredite koje zidove želite obojiti. Pritom, uzmite u obzir o kojoj se prostoriji radi, jer će to utjecati na odabir vrste boje prikladne uvjetima koji vladaju u tom dijelu doma. Primjerice, postoje boje za kuhinje i kupaonice koje mogu podnijeti povećanu količinu vlage, kao i boje za dječje sobe koje nisu štetne za udisanje.

Ovisno o trenutnom stanju zidova, moguće je da ćete ih prije samog bojanja morati pripremiti - sastrugati boju koja se ljušti ili popuniti rupe na mjestu gdje su nekad bile slike ili police. Površina bi prije bojanja trebala biti ravna i glatka kako bi novo obojani zid bio savršen. 

 

Za inspiraciju prilikom odabira nijanse od velike će pomoći biti ton karte, a preporučujemo da provjerite i savjete iz našeg bloga o ovogodišnjim hit bojama za uređenje interijera. Ako mislite da sami nećete moći zamiiješati određenu nijansu, dobro je znati da je u Bačelić Profi Shop prodavaonicama dostupno precizno kompjutersko miješanje boja za zidove.

 

Što sve morate kupiti?

Prije no što se uputite u kupnju, zidove je potrebno izmjeriti kako biste dobili točnu površinu i znali koliko boje i kakav alat trebate pripremiti. Pritom nemojte zaboraviti uračunati strop, kao i eventualne višestruke premaze, koji su često potrebni u slučajevima kada se zidovi tamnijih nijansa bojaju u bijelu ili neku drugu svjetliju boju. 

Količina će, osim o površini i broju premaza, ovisiti i o samoj vrsti boje, to jest njenoj gustoći i sastavu. U prosjeku bi 1 litra boje trebala pokriti oko 9 kvadratnih metara, no teško je generalizirati jer će kod nekih boja to biti i više nego upola manje, oko 4 kvadrata. Primjerice, litra JUPOL Latex visoko perive boje bit će dovoljna za dva premaza površine od oko 6 do 6.5 kvadratnih metara, a ista količina JUPOL Citro boje za zaštitu od plijesni pokrit će 5 do 5.5 metara. Ove specifikacije obično su navedene na naljepnicama ili u uputama, no svakako je najbolje konzultirati se s prodajnim osobljem prije kupnje materijala. 

Bit će vam potreban i odgovarajući alat poput kistova, četki i valjaka, kao i zaštitne trake i folije. Ovisno o stanju vaših zidova, možda ćete morati posegnuti i za sredstvima za impregnaciju ili onima za uklanjanje plijesni i gljivica. 

 

 

Priprema prostorije i zidova

Ispraznite prostoriju koliko god je moguće, a podove i namještaj (koji nije mobilan) zaštitite folijama i trakama. Zidove prije bojanja obavezno očistite od prašine kako se ona ne bi zalijepila za kist te tako narušila konačni rezultat. Za čim bolji izgled novih zidova, prije bojanja svakako odradite i ostatak pripreme - struganje boje i gletanje u slučaju neravnina te uklanjanje plijesni i gljivica ako su prisutne. Također, ne zaboravite i na zaštitu od udisanja kemikalija, kao i zaštitu odjeće i obuće od tvrdokornih mrlja.  

 

Bojanje i sušenje zidova

Koristite čiste kante, valjke i kistove. Valjak uvijek dobro namočite u boju i ocijedite višak. Ako bojite strop, krenite s njim kako svježa boja ne bi kapala po već obojanim zidovima. Zidove započnite bojiti od uglova i kutova, tek onda po plohama i to dok su rubovi još mokri. Ovaj zadatak jednostavnije je odraditi u paru tako da jedna osoba boji kutove i uglove, a druga ostatak. Boju nanosite ravnomjerno i pazite na održavanje konzistentnog smjera jer će se inače, kad se boja osuši, sva “vrludanja” vidjeti. Jednom kad krenete bojiti, nemojte stati dok ne prekrijete cijelu plohu jer biste mogli završiti ne samo s vidljivim prijelazima, već i s različitim nijansama. 

I za kraj, budite strpljivi sa sušenjem boje, jer nanošenje novog sloja na onaj koji se nije dovoljno osušio može samo uništiti oba premaza i alat koji koristite. 

 

Bojanje zidova u vlastitom aranžmanu, osim što će pridonijeti značajnoj financijskoj uštedi, može biti i vrlo zabavna avantura. Kako biste na kraju bili zadovoljni učinjenim, preporučujemo da se za savjete, alate i opremu obratite profesionalcima iz Bačelić Profi Shopa.

Vrh