Trendovi boja 2024.godine

Trendovi boja 2024.godine

Zanima vas koji su to trendovi boja za 2024. godinu? Prema izboru arhitekata i dizajnera interijera 2024. godina bit će u znaku zelene, plave, narančaste i roze. Ipak, pri odabiru boje za interijer, posebno boje za zidove u domu treba razmišljati o tome kako se ona uklapa s namještajem, ali i s ostalim detaljima i bojama u interijeru. Inspiraciju pri odabiru boja trebamo tražiti u prirodi i godišnjim dobima, odnosno svemu što nas okružuje kako bi rezultat bio prostor po našoj mjeri. Stoga smo za vas pripremili smjernice i trendove boja by Bačelić nadahnute Pantone, JUB, Caparol i San Marco bojama.

Inspiracija pronađena u prirodi

2024. godina će između ostalog biti inspirirana prirodom i vedrim raspoloženjem, a usmjerena stvaranju osjećaja smirenosti i ravnoteže u interijeru. To se posebno odnosi na boje za zidove, kao i kod boja za namještaj gdje prevladavaju nijanse zelene boje, poput šume, smaragda i masline ali i žute i plave.

Tu dolazimo do prvog San Marco trenda boja „Spring Garden“ koji kao što mu ime govori predstavlja atmosferu proljeća u domu. Carstvo botanike i prirode stvara drukčiju i dinamičniju energiju koja budi sva osjetila i jednostavno osvježava prostor. Ove „proljetne“ boje najviše će se kombinirati na zidovima, namještaju i dekorativnim elementima stvarajući osvježavajući kontrast u prostoru.

Pastelna rapsodija boja

Pastelne boje, posebno one s desne strane spektra, tople boje, ostaju popularne i ove godine. Ipak, u 2024. godini doživljavaju evoluciju prema sofisticiranijim nijansama.

Tako je Pantone za svoju boju godine odabrao baršunasto nježni ton Peach Fuzz (Pantone 13-1023) koji zrači toplinom i modernom elegancijom. S druge strane JUB boje 2024. godine obilježit će boja marelice, odnosno nijansa Apricot dream. Ova topla boja, u isto vrijeme privlačna i smirujuća, vraća nas u vrijeme kada je život bio mnogo opušteniji. Bojanje zidova ovom bojom djeluje umirujuće na naše tijelo i um. Idealna je za male sobe ili one okrenute prema sjeveru jer će im boja marelice na zidu dodati dašak sunca u prostor koji podsjeća na ljeto.

Omiljenu nijansu svoje tople boje možete jednostavno i brzo nijansirati pomoću JUMIX digitalne ton karte i tako odabrati onaj koji savršeno odgovara vašem prostoru. Paleta boja za zidove po mjeri vašeg unutarnjeg prostora može se kreirati i putem našeg webshopa.

Uz drugi San Marco trend boja za ovu godinu „Light Beauty“ predstavljena je paleta boja za zidove, ali i općenito za interijer koja odražava našu urođenu želju za bliskošću i povezanošću. Baš kao i ljeto, ova održiva paleta boja poput nijansi opeke, oker ili terakota predstavljaju zemlju i sve povezano s prirodnom okolinom. Dok nijanse plave i lila savršeno uravnotežuju tople boje donoseći osjećaj užarenog pijeska na plaži dok je iznad nas plavo vedro nebo. Pastelna rapsodija boja u interijeru kao rezultat daje elegantan, topao, ali i izražajan ambijent.

Miris jeseni u domu

Kao Bačelić boje za 2024. godinu odabrali smo kombinaciju bezvremenskih, elegantnih i modernih family tonova inspiriranih JUMIX ton kartom. Ove nijanse boja kombinacije su smeđe i sive boje (taupe) i neutralnih tonova, a kao takve savršene su za stvaranje sofisticiranog i jedinstvenog prostora. Odlične su za uklapanje u bilo koji dio interijera, pa čak i kao boja za keramiku ili boja za namještaj.

Kad smo kod jeseni, Caparol boja ove godine je Medeno zlatna (Amber 65) koja donosi esenciju prirode i života u unutarnji prostor. Uz to odražava toplinu, dubinu i prirodni sjaj koji interijer čini ugodnim i toplim mjestom.

Nijanse sive iznimno su popularne u modernim interijerima, a kako ne bi djelovale prehladno na prostor, idealno ih je kombinirati s bojama marelice, ali i ostalim pastelnim tonovima. Možete koristiti boje za drvo ili ostale boje za različite elemente u prostoru, kako bi podignuli naizgled neutralnu atmosferu koju stvaraju smeđa ili siva boja. Na taj se način unosi osjećaj topline u dom i stvara cozy atmosfera koja je specifična za jesen.

Digitalizacija unutarnjeg prostora

Danas je tehnologija i digitalizacija prisutna svuda oko nas pa tako i u bojama. Fluorescentne ili neon boje, poput zelene, žute ili roze bit će odličan izbor za dekoracije ili detalje na namještaju, kao i metalik nijanse koje će unijeti dinamičnost i energičnost u prostor. Za one malo hrabrije, nijanse poput ljubičaste, žuto-zelene ili zelene mogu se koristiti i kao boje za zidove, a takvu kombinaciju donosi još jedan San Marco trend za 2024. godinu – Digital Sensorial.

Zimska eksperimentalna idila

Bijela boja za zidove je bezvremenska i unosi osjećaj čistoće i elegancije u prostor. Korištenjem perive boje za zidove u bijelim nijansama stvara se funkcionalan i elegantan prostor koji nam je svima potreban u određenom trenutku. Ipak kada se bijela istakne s crnom bojom na zidu ili namještaju, stvara se dinamika u prostoru. Dok uz dodatak jačih nijansi, poput crvene i plave, interijer doživljava eksperimentalnu idilu. Plava boja stvara skladnu i pozitivnu atmosferu, dok crvena unosi energiju i živost. Stoga su ove kombinacije boja idealne za sve ljubitelje hladnih zimskih boja, ali i energičnosti u prostoru.

Kao i za sve ostalo, nikad nije dobro slijepo pratiti trendove, ali ipak vjerujemo kako su vas trendovi boja 2024 by Bačelić inspirirali za uređenje vašeg interijera u ovoj godini. Nadahnuće tražite u prirodi, ali i svemu oko sebe, a sve kako bi pronašli idealne boje za zidove i ostale detalje za samo vaš savršen interijer.

Vrh